News Flash:

Cat zahar contin biscuitii cu crema - E bine sa-i mai mananci?

19 Februarie 2018
383 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6686 RON (0.0000)
USD: 4.0026 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania atrage atentia ca biscutii care se regasesc in magazinele din tara noastra contin foarte mult zahar. adica intre 5 si 8 lingurite de zahar la 100 grame produs.

La 90% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de faina de grau, fara a se mentiona tipul de faina, iar la 10% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de catre zahar.

In plus, la 67% dintre produsele analizate, zaharul este cel de-al doilea ingredient, iar la 48% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre grasimi vegetale, precum ulei de palmier, de cocos, de shea si de rapita.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a achizitionat, in cursul lunii octombrie, 22 de sortimente de biscuiti cu crema din marile magazine, in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Ingredientele regasite in compozitia biscuitilor cu crema analizati sunt urmatoarele: faina de grau, zahar, zahar invertit, sirop de glucoza si fructoza, amidon din grau, rom, frisca, pasta de alune, ciocolata neagra, cacao, agenti de afanare, emulsifianti, conservanti, acidifianti, apa, amidon din porumb, sare iodata, gluten din orz, arahide, lapte praf demineralizat.

Dintre ingredientele mentionate mai sus, cele mai utilizate sunt:

  • la 66% dintre produsele analizate cantitatea de cacao folosita la fabricarea cremei variaza intre 0,7% si 4%;
  • la 19% dintre produsele analizate cantitatea de rom folosita la fabricarea cremei/umpluturii variaza intre 0,03% si 0,04%;
  • la 5% dintre produsele analizate cantitatea de frisca folosita la fabricarea cremei/umpluturii este de 0,02%;
  • la 5% dintre produsele analizate cantitatea de pasta de alune folosita la fabricarea cremei/umpluturii este de 2,5%;
  • la 5% dintre produsele analizate cantitatea de ciocolata neagra folosita la fabricarea cremei/umpluturii este de 0,1%;
  • numai la 24% dintre sortimentele de biscuiti analizati se mentioneaza cantitatea de crema din produs.

Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora.

In cele 22 de produse analizate s-au identificat 15 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza:bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat de sodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono si digliceride (E471), amestec de esteri (E472), etilvanilina.

„Biscuitii cu crema fiind un produs cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetica mare, ce variaza intre 417 kcal si 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrati din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati, care variaza intre 9,9 grame si 11,30 grame per 100 grame produs, totodata, avand si un continut ridicat de zahar adaugat, adica intre 5 si 8 lingurite de zahar la 100 grame produs, fac ca acest tip de produs sa fie exclus de la consumul de catre copii si persoane cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2006 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022390 (s)