News Flash:

Cat de sanatoase sunt sucurile naturale din comert?

21 Martie 2013
2044 Vizualizari | 0 Comentarii
V-ati intrebat vreodata cat de natural este un suc cumparat din magazin, pe al carui ambalaj scrie nectar? Ei bine, lista ingredientelor este formata din: apa, piure concentrat de..., seminte de..., zahar, acidifiant: acid citric, vitamina C, colorant: complexe de cupru ale clorofilelor, aroma de... In locul punctelor de suspensie puteti pune piersici, nectarine, kiwi.
Daca despre apa se stie ca nu contine E-uri, nu acelasi lucru se poate spune despre acizi, coloranti si zahar. Iata, in mare, informatii despre doua ingrediente care ar putea ridica semne de intrebare:

Acidifiant: acid citric
- acidul citric e cunoscut drept E330;
- nu este in sine un antioxidant;
- regleaza nivelul de aciditate;
- poate fi natural (obtinut din citrice) sau artificial (produs prin biosinteza);
- se gaseste in multe produse alimentare;
- poate influenta aparitia cariilor dentare;
- consumul regulat de E-uri inseamna expunerea la anumite afectiuni, inclusiv la cancer.

Colorant: complexe de cupru ale clorofilelor
- colorantul este o substanta care intensifica sau reda culoarea unui anumit produs alimentar;
- se gaseste sub denumirea E 141;
- e un colorant alimentar verde;
- o varianta e solubila in apa, alta in ulei;
- se extrage natural din iarba, urzici;
- chiar daca, atunci cand e incalzit colorantul, se elibereaza cupru, nu e atins nici un nivel toxic;
- totusi, persoanele care au retentie de cupru nu au voie sa bea sucuri cu E 141.

Aromele identic naturale nu au nimic in comun cu produsele. Ele sunt obtinute chimic. Conform afirmatiilor dr. Gheorghe Mencinicopschi, „se izoleaza o aroma naturala, se identifica substantele odorante pe care le contine, iar notele lor dominante sunt obtinute sintetic". Asadar, aceste arome identic naturale seamna prea putin cu cele adevarat naturale, intrucat ele sunt sintetice.

Aroma de..., piure concentrat de..., seminte de... Intrebarea este cat de naturale sunt aceste trei ingrediente?
Pe unele ambalaje este mentionat faptul ca sucul trebuie tinut in frigider dupa desfacere si consumat in maximum 3 zile. Acest lucru inseamna ca a fost conservat aseptic, adica in spatii sterilizate.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nectar oncentrat de seminte de gheorghe mencinicopschi frigider
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1749 (s) | 26 queries | Mysql time :0.027830 (s)