News Flash:

Cat de nocivi sunt aditivii alimentari?

2 Mai 2014
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
Acum cateva secole, oamenii foloseau sarea si fumul pentru a conserva alimentele si sofranul pentru a le colora. Astazi, vorbim de o varietate uriasa de ingrediente. Aditivii alimentari, cunoscuti ca E-uri, pe care ii regasim in multe dintre alimentele  si bauturile pe care le consumam zilnic, fac insa subiectul multor controverse. Sunt toxici sau utili, de fapt?

Ce sunt „aditivii alimentari”? 

Sunt  folositi pentru a oferi si/sau mentine culoarea, pentru a conserva gustul si textura alimentului sau a bauturii, pentru a pastra siguranta acestora pentru consum sau pentru a da gustul dulce cu un numar scazut de calorii sau chiar fara calorii.

Aditivii alimentari sunt substante naturale sau chimice, aprobate pentru consum de catre autoritatile de reglementare in domeniu.

Sunt folositi numai dupa ce siguran?a lor este evaluata si  confirmata de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. EFSA stabileste nivelul acceptabil de E-uri din fiecare aliment si bautura. Ulterior, Comisia Europeana ii aproba pentru utilizare. Aici primesc un cod, pentru a fi clasificati usor. Ceea ce noi recunoastem ca fiind E-uri. Litera „E” inseamna „Europa”. Numarul care urmeaza identifica cei 319 aditivi aprobati pe continent.

Anumiti aditivi alimentari provin din surse naturale: licopenul din rosii sau glicozidele steviol din planta stevia. Altii sunt artificiali, de exemplu E300 sau acidul ascorbic, cunoscut ca vitamina C. Un alt ingredient creat de oameni si sigur pentru consum este aspartamul, rezultat din amestecul a doua tipuri de aminoacizi, care reprezinta structura de baza a proteinelor.

Citeste si Lista alimentelor care te imbolnavesc. Contin cei mai periculosi aditivi.

Organismul nostru creeaza, in mod natural, cel putin 20 de E-uri.
Aditivii sunt impartiti in mai multe clase, fiecare indeplinind o anumita functie.

Antioxidantii, asemenea tocoferolului, emulgatorii, precum lecitina, si indulcitorii, aspartamul, toti au un anumit scop: sa protejeze impotriva oxidarii, sa omogenizeze textura si sa dea gustul dulce cu un aport caloric redus sau fara calorii.

Iata Lista aditivilor alimentari care te omoara.

Cu toate acestea, preocupari legate de siguranta acestor aditivi persista. Important este ca atunci cand ajungi in supermarket sa citesti atent etichetele produselor pe care vrei sa le cumperi  si sa alegi mereu ce e mai sanatos pentru tine.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

efecte e-uri aditivi alimentari despre e-uri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

1221 viz    0 com
1930 viz    0 com
1976 viz    0 com
897 viz    0 com
1931 viz    0 com

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1538 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023594 (s)