News Flash:

Casu Marzu - branza care iti intoarce stomacul pe dos

1 Iulie 2014
1559 Vizualizari | 0 Comentarii
Casu Marzu, care in italiana se numeste "formaggio marcio", este o specialitate din Sardinia, foarte apreciata de italieni. Insa comercializarea sa in magazine este interzisa atat in Italia, cat si in restul Europei.  Motivul este... de inteles.

Ce este Casu Marzu?
La inceput, Casu Marzu este de fapt Pecorino Sardo, o branza traditionala din Sardinia. Apoi insa, in ea sunt introduse larve vii, care isi depun ouale in ea si o fermenteaza.
Insa branza devine buna de consum insa, ea este trecuta demult de starea de fermentare: se afla deja in stare de descompunere.

Localnicii o mananca doar daca larvele din ea sunt vii. Daca sunt moarte, inseamna ca branza s-a stricat si este prea toxica pentru consum.

Pentru ca are mii de larve vii in ea, branza Casu Marzu este considerata periculoasa pentru organism, motiv pentru care Uniunea Europeana a si interzis-o. Riscul este cel de infectare intestinala cu larve care, daca nu sunt distruse de stomac, pot sa se instaleze in intestine si sa creeze leziuni serioase. In ciuda avertizarilor legate de sanatate, localnicii din Sardinia o savureaza din plin si sustin ca au facut asta de sute de ani, fara sa aiba probleme. Ba ma mult, o mananca la ocazii speciale, precum nunti si aniversari.

Ce gust are?
Daca poti sa treci peste imaginea unor larve care misuna in branza, te poti bucura de o aroma mai intensa decat cea a Gorgonzolei, sustin cei care au incercat-o.

Cum se mananca?
Branza Casu Marzu se vinde pe sub mana, iar consumul si comercializarea lor se amendeaza. Daca ajungi insa in Sardinia, poti sa intrebi discret si sa o incerci.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

casu marzu retete branza retete culinare retete internationale
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1575 (s) | 23 queries | Mysql time :0.022182 (s)