News Flash:

Carnea la gratar, sursa de... CANCER!

18 Noiembrie 2013
1258 Vizualizari | 0 Comentarii
Mancarurile prajite sau arse ar trebui sa fie excluse in totalitate din ali­men­tatie, din cauza efectelor nocive pe care le au pe termen lung. “Grasimile preparate termic produc diversi compusi toxici, considerati cancerigeni”, spune Ionut Stefan, consultant in nutritie.

Astfel de reactii apar in special in cazul prepararii termice a carnii de porc sau de vita, a preparatelor din carne tocata grasa si mai putin in cazul legumelor, adauga specialistul.

In cazul acestora din urma, pricipalul pericol il reprezinta distrugerea proprietatilor nutritive, care poate surveni la atingerea unor temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Fiecare refolosire a uleiului il face si mai toxic


O situatie speciala apare insa la prajitul cartofilor (sau a altor legume bogate in amidon) in untura sau intr-un ulei in care a fost anterior prajita carne. Se poate forma acrilamida, un compus toxic pentru organism, cunoscut in prezent ca posibil cancerigen.

Mai mult, uleiul de floarea soarelui utilizat pentru pregatirea repetata a mancarurilor, poate fi o sursa perioculoasa de substante toxice. “Preparati la temperaturi inalte, acizii grasi din ulei se transforma in produsi toxici, care devin din ce in ce mai nocivi la fiecare refolosire”, avertizeaza nutritionistul.

Cele mai periculoase sunt insa alimentele arse. “Carbonizarea alimentelor presupune aparitia unor produsi toxici, precum acrilamida, nitrozamine, hidrocarburi, care nu pot fi metabolizati complet si sunt toxici pentru ficat si pancreas”, mai explica Ionut Stefan.

Acestea apar indiferent de tipul de aliment (carne, legume, oua, cascaval, etc.), chiar daca au fost preparate prin prajire, la cuptor sau la gratar. Mai mult, pericolul nu dispare daca indepartam partea arsa din aliment si consumam restul. “Substantele toxice raman si in restul alimentelor pentru ca se intrepatrund”, spune specialistul in nutritie.

In cazul prepararii excesive prin fierbere, singurul risc major este acela de a distruge toate sursele de nutrienti, mai spun expertii in nutritie.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

produse cancerigene retete culinare culinar bzi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1843 (s) | 34 queries | Mysql time :0.029141 (s)