News Flash:

Cand se coace in Saptamana Mare?

16 Aprilie 2014
9222 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru crestini, pasca este cea mai importanta coptura rituala a Pastilor. Ea se face din faina de grau de cea mai buna calitate, cernuta prin sita deasa. Cel mai adesea, pasca are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Aluatul dospit se pune in tavi speciale pentru pasca, dupa care, de jur imprejur, se aseaza aluatul impletit din doua sau trei sucituri, din aluat impletit, avand la mijloc o cruce, si se lasa totul la crescut.

In mijlocul tavii se asaza, apoi, branza de vaca, pregatita cu zahar, oua, mirodenii si stafide. Peste branza se face o cruce, din acelasi aluat impletit, impodobita cu ornamente in forma de floare. Se unge totul cu ou si se coace in cuptorul incalzit.

Pasca si cozonacii se mai pot prepara si in Sambata Mare, din ajunul Sfintelor Pasti, fiind duse, apoi, la biserica in noaptea de Inviere pentru a fi sfinsite. Legenda pascai spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit de un om foarte primitor care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum fara stirea lor. Intrebandu-l pe Hristos cand vor fi Pastile, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista. Cautand apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om.

Gateste o pasca fara aluat.

Alta data, cojile oualor folosite la pasca nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strangeau cu multa grija intr-un vas special si se aruncau in Sambata Pastilor pe o apa curgatoare, crezandu-se ca, astfel, gainile si puii aveau sa fie pazisi de uliu peste vara. Se mai credea ca, in felul acesta, se dadea de stire Blajinilor — popor mitic care traia sub pamant — ca se apropie cea mai mare sarbatoare a crestinilor. 

In Bucovina, copturile specifice acestei sarbatori sunt cozonacii cu mac si cu nuca. Se mai face baba, care este o coptura speciala facuta din aluat de cozonac. Forma in care se coc babele este tronconica, dupa ce rastoarna baba, ramane un loc gol, care se pudreaza cu zahar pudra vanilat. Cand se pune in cosul pascal, in acea gaura se aseaza un ou rosu. Cosul pascal este pregatit in Sambata Mare si este dus la biserica de barbat, desi e pregatit de femeie. In interiorul cosului se pune pasca, o baba, cozonac, carne sau drob de miel, salata de sfecla rosie si hrean, produse din carne de porc, facandu-se astfel legatura intre sarbatoarea pascala si cea a Craciunului.

sursa: realitatea
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete paste saptamana mare obiceiuri paste
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1602 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024300 (s)