News Flash:

Cafeaua si ceaiul te pot imbolnavi de cancer daca le bei gresit

12 Octombrie 2017
1381 Vizualizari | 0 Comentarii
Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a anuntat miercuri ca nu exista dovezi puternice care sa arate ca una din cauzele aparitiei cancerului este consumul de cafea, insa avertizeaza ca bauturile foarte fierbinti sunt probabil cancerigene, scriu Reuters si AFP.
Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind ”posibil cancerigena”, insa in cea mai recenta analiza, de miercuri, agentia mentioneaza ca nu exista dovezi zdrobitoare care sa confirme efectul cancerigen al consumului de cafea si face trimitere la unele studii care arata ca de fapt cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.
In acelasi timp, IARC mentioneaza ca alte dovezi stiintifice indica ca bauturile care sunt consumate foarte fierbinti — inclusiv apa, cafea, ceai si alte tipuri de bauturi, probabil pot cauza cancer de esofag.
Agentia, cu sediul la Lyon, care anul trecut a generat titluri pe prima pagina prin anuntul privind consumul de carne procesata ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale in urma examinarii a peste 1.000 de studii stiintifice realizate pe oameni si animale. Nu au existat dovezi suficiente in baza carora cafeaua sa poata fi clasificata ca fiind cancerigena sau deloc cancerigena.

Citeste si Dr. Virgiliu Stroescu dezvaluie adevarul despre cafea. ”Ce ni s-a spus pana acum sunt minciuni, cafeaua poate duce la…”

Cafeaua fusese clasificata de IARC in categoria 2B alaturi de cloroform, plumb si alte substante, iar schimbarea clasificarii de catre IARC a fost primita de Asociatia nationala a cafelei din SUA drept o stire extraordinara pentru consumatorii de cafea.
In evaluarea sa privind bauturile foarte fierbinti, IARC apreciaza ca studiile realizate pe animale arata ca efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius si mai mari. Mai multe experimente realizate pe soareci si sobolani au aratat ca lichidele foarte fierbinti, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.
Cancerul de esofag este a opta cea mai comuna forma de cancer la nivel mondial si una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese inregistrate in anul 2012.
Purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Gregory Hartl a mentionat ca evaluarea privind bauturile fierbinti a fost realizata pe dovezi limitate pe oameni si animale, fiind necesare mai multe cercetari in acest sens. Gregory Hartl i-a indemnat pe consumatori sa fie prudenti, sa lase bauturile fierbinti sa se mai raceasca, transmitand totodata ca sfatul OMS este sa nu se consume mancaruri sau bauturi atunci cand acestea au temperaturi foarte ridicate.

preluat de pe doctorulzilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cancer iarc lyon gregory hartl
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1585 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012893 (s)