News Flash:

Ca la bunici la tara - Dovleac copt

2 Octombrie 2017
365 Vizualizari | 0 Comentarii
Una dintre cele mai raspindite legume, dovleacul este bogat in antioxidanti si vitamine. Este sarac in calorii si contine vitamina A, flavonoizi polifenolici si caroten din abundenta. In plus, daca este gatit bine, este si foarte delicios. Datorita cantitatii insemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modesta de sodiu (2 mg) si putine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protectia impotriva bolilor de inima, cancerului si impotriva disfunctiilor mentale.

Cel de-al doilea „ingredient” important pe care il contine dovleacul este potasiul. Acest mineral va energizeaza si tine tensiunea sub control. In plus, continutul bogat in fibre asigura buna functionare a digestiei si previne aparitia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cat si a cancerului. Iata motive suficiente incit sa nu lipseasca de pe masa de toamna.

Ingrediente:

1 dovleac mic
1 lingura de ulei de cocos
putina sare de mare
scortisoara
nucsoara
cateva linguri de zahar brun

Citeste si Bautura energizanta, preparata in casa - Smoothie de dovleac cu banane

Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius si tapeteaza o tava lata cu hirtie de copt.
2. Taie dovleacul in felii sau cubulete de aproximativ 2-3 cm grosime, folosind un cutit mare si ascutit, apoi curata-le individual de seminte, insa nu le arunca, pentru ca poti sa le rumenesti la tigaie.
3. Pune feliile pe hirtia de copt, apoi stropeste-le cu ulei de cocos si intinde-l bine pe toate partile cu miinile. Asezoneaza-l cu foarte putina sare (care ii va accentua gustul), condimente si presara peste el si zaharul brun.
4. Lasa-l la cuptor timp de 20-25 de minute, pina se inmoaie si se rumeneste, capatind o culoare apetisanta. E posibil sa trebuiasca sa il lasi mai mult, in functie de cuptorul pe care il ai.

La ce este bun dovleacul

Tine tensiunea sub control si previne bolile de inima

Dovleacul are un continut foarte mare de betacaroten, o substanta care are grija de sanatatea sistemului nervos si de cea a pielii.

Cel de-al doilea „ingredient” important pe care il contine dovleacul este potasiul. Acest mineral va energizeaza si tine tensiunea sub control. In plus, continutul bogat in fibre asigura buna functionare a digestiei si previne aparitia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cit si a cancerului.

Si semintele de dovleac sunt un remediu excelent in afectiuni ale vezicii urinare si ale prostatei, prin continutul ridicat de zinc.

Citeste si Truc genial, dezvaluit de un celebru bucatar - Cum sa pastrezi rosiile proaspete cat mai mult timp

Va scapa de insomnie
Daca vi se intimpla des sa nu puteti dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Toate soiurile de dovleac au efecte usor sedative asupra sistemului nervos si sunt recomandate in dieta astenicilor. Prin consumul a 50 g de seminte prajite pe zi se asigura doza zilnica necesara de magneziu.

Ajuta la slabit
100 g de dovleac contin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun in cura de slabire, cu conditia sa il pregatiti dietetic.

Pulpa dovleacului are proprietati diuretice, laxative si sedative. Pentru eliminare aretentiei de apa, tratamentul dureaza cinci zile si, in acest interval, trebuie sa consumati un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg de pulpa care se fierbe in lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon.
Pentru combaterea constipatiei e foarte eficient piureul de dovleac – se folosesc 500 g de pulpa de dovleac care se fierbe in apa, apoi se paseaza. In pasta se adauga o parte din lichidul in care a fiert dovleacul si se amesteca.

Protejeaza inima si creierul
Datorita cantitatii insemnate insemnate de betacaroten (120 mg), de potasiu (230 mg), o cantitate modesta de sodiu (2 mg) si putine calorii (13 la 100 g), dovleacul contribuie la protectia impotriva bolilor de inima, cancerului si impotriva disfunctiilor mentale.

Excelent detoxificant
Miezul dovleacului contine o cantitate mare de vitamine A, C si E, eficiente in cura de detoxificare a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmata timp de 10-12 zile. In aceasta perioada se bea cite un pahar cu 100 ml de suc de dovleac in combinatie cu ceai de afin.

preluat de pe landia
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

betacaroten potasiu calorii fibre dovleac scortisoara citeste si
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1732 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017827 (s)