News Flash:

Beef Wellington - din bucataria britanica

20 Martie 2013
2960 Vizualizari | 0 Comentarii
O legenda a bucatariei britanice, friptura cu nume de duce este o bucata suculenta de muschi de vita, imbracat intr-o haina de ciuperci, verdeturi si sunca, invelita in cel mai pufos aluat de patiserie, rumenite impreuna la cutor.

Sa gatesti ceva clasic e mai greu decat pare la prima vedere. Cu atat mai mult cu cat este vorba o reteta invartita deja pe toate partile, adaptata de mari bucatari, prezentata in toate cartile de bucate, disecata si analizata. Asteptarile sunt de la exceptional in sus, iar ochiul critic cauta defecte. Iar “beef Wellington” intra exact in categoria dificil de multumit pe toata lumea.

Carnea medium rare (mediu facuta) nu e nici placerea, nici specialitatea mea. In plus, n-as fi crezut ca imi vor trebui cateva ore ca sa duc reteta pana la capat. Asa ca ma asteptam la cel putin o opera de arta atunci cand am scos-o din cuptor. Rezultatul a fost spectaculos ca aspect, dar usor indoielnic atunci cand a fost feliat. Ceea ce cu siguranta mi-a placut a fost gustul. Suculent la interior si usor crocant la exterior. Si spun cu mana pe inima ca as repeta experienta vitei in foitaj inca o data de dragul unei exclamatii de uimire primite de la cei care vor gusta.

Britanic prin nume, frantuzesc prin aspect

Un clasic ramane intotdeauna un clasic. Iar vita imbracata in aluat e printre clasicii nemuritori ai bucatariei. Un fel de Balzac sau Shakespeare al celor doua bucatarii faimoase legate de Canalul Manecii. A generat nenumarate variante, caci exista retete de miel, somon sau carnaciori Wellington, nenumarate adapatari cu diverse umpluturi, dar intotdeauna originalul e cel mai gustos. Unii spun ca e numit in cinstea ducelui britanic Wellington si al victoriilor lui pe campul de lupta pentru ca nobilul englez iubea fripturile de vita, ciupercile si pateurile din aluat de foitaj. Altii spun ca numele e doar inspiratia unui bucatar britanic hotarat sa schimbe denumirile frantuzesti (Filet de Boeuf en Croûte) ale vremii. Indiferent cine si de ce a numit-o asa i-a dat identitate si un nume greu de uitat.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

beef wellington bucatarii faimoase carnaciori wellington
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1690 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025666 (s)