News Flash:

Barista - meseria din care castigi bine

15 Martie 2013
5765 Vizualizari | 0 Comentarii
Clujeanul Marius Nica a "dat" voleiul pentru meseria de "barista", iar pasiunea nou descoperita - latte art, adica desenatul intr-o ceasca de cappuccino, si indemanarea sa i-au adus titlul de campion national al Romaniei. Acum, operele sale pot fi savurate intr-un local din Cluj-Napoca.

Clujeanul Marius Nica a devenit barman dintr-o intamplare, una fericita, dupa cum spune el. Absolvent al Facultatii de Educatie Fizica a Universitatii "Babes-Bolyai", specializarea volei, tanarul de 28 de ani a antrenat, timp de un an, o echipa de volei din care faceau parte fete in varsta de 12 ani, iar in paralel a lucrat ca reprezentant de vanzari la o firma. Aceasta a dat faliment si, constrans de imprejurari, Marius si-a cautat alta slujba, devenind barman intr-un local din Cluj-Napoca.

"Am facut un curs de barman in 2011, am diploma de barman, mi-a placut latte art si am facut un alt curs. Si asa am intrat in lumea cafelei, am invatat despre cafea, despre prajirea cafelei, despre metode de preparare. Practic meseria de barman de un an si sapte luni si am descoperit meseria de «barista» de un an. «Barista» este traducerea in italiana a denumirii de barman, iar la nivel mondial «barista» este egal cu barman preparator de cafea", explica Marius Nica.
 In Romania, meseria de "barista" nu apare in nomenclator, desi se fac demersuri in acest sens, in timp ce aceea de barman figureaza doar din 2010.

In primavara anului trecut, Marius a participat la un campionat regional de barista desfasurat la Cluj, la etapa de "latte art", unde s-a clasat pe locul al IV-lea, si s-a calificat, astfel, la Campionatul National de Barista, care a avut loc in iunie 2012 in Bucuresti. "Acolo am participat la etapa de latte art si am desenat in cappuccino un tulip cu trei petale si un dragon si la cea de cup tasting, iar la ambele am obtinut locul I. Cup tasting este o competitie de degustare de cafea, o proba de recunoastere a opt gusturi diferite dintr-un total de 24. Eu am recunoscut sase intr-un timp de peste trei minute. M-a avantajat la aceasta proba faptul ca nu fumez, nu mananc picant, iar papilele gustative simt mai usor gustul cafelei", povesteste el.

Pentru ca a obtinut titlurile de campion national la cele doua probe, Marius Nica a reprezentat anul trecut Romania la campionatele mondiale de cup tasting, de la Viena, respectiv latte art, de la Seul. "La Viena m-am clasat pe locul 13 din 36 de participanti, iar la Seul pe locul 25 din 32 de finalisti", spune el. Marius Nica ar putea vorbi ore intregi despre cafea, despre prepararea ei, despre tipurile de cafea. Nu prea are timp liber si toata viata lui pare sa se invarta in jurul cafelei: daca nu e la bar, face antrenament pentru latte art sau prajeste cafea. La bar, pregateste cateva zeci de cesti de cappuccino pe zi si isi aminteste ca a baut intr-o zi de antrenament pentru etapa de cup tasting circa 20 de cafele espresso.

Cel mai mult ii place insa sa deseneze in cappuccino. Tanarul spune ca a furat meserie de la colegii de breasla si s-a inspirat de pe YouTube, incercand sa imite apoi cum se deseneaza in cappuccino."Pentru latte art se prepara un espresso intr-o ceasca de cappuccino, de circa 200 de mililitri, apoi se toarna lapte montat sau barbotat, adica lapte rece, agitat cu abur de la espressor, care este intr-o latiera, un ibric special din inox, iar laptele devine cremos. Cu acea crema de lapte se modeleaza in cafea diverse forme, de la animale la flori. Aici intervin indemanarea ta ca barista si imaginatia. Se pot face in cappuccino ursulet, dragon, lebada, elefant, leu, pisica, caine, cal, dar si trandafiri, frunze sau chiar masini si avioane. Sunt niste tehnici de latte art si se poate folosi si un obiect ascutit, un termometru metalic, cu care poti desena orice doresti", explica el. Marius Nica a desenat, intr-o ceasca de cappuccino, si stema echipei favorite de fotbal, FC Barcelona, dar si stemele celor doua echipe clujene, "U" si CFR.

"Lumea crede ca e simplu sa faci forme si desene in cafea, dar, daca nu stii sa prepari un espresso sau un cappuccino clasic, nu ai facut nimic", sustine el.

 Cea mai buna cafea e cea care iti place

Marius spune ca prefera cafeaua proaspat prajita, suta la suta arabica, in special din Costa Rica, Guatemala, Etiopia sau Kenya, si este de parere ca fiecare persoana poate sa isi gaseasca o cafea care sa ii placa, desi sunt foarte multe tipuri si metode de preparare.

Tanarul afirma ca, in Romania, se poate trai din meseria de barman/ barista, dar ceea ce si-ar dori el este sa nu mai existe compromisul intre cele doua meserii, ci o reglementare clara. "In Romania, esti barman si barista, pentru ca nu este doar meseria de barista, sa te ocupi exclusiv de prepararea cafelei. As prefera sa fiu doar barista, ca in strainatate, unde sunt cafenele, pentru ca imi place foarte mult ceea ce fac", subliniaza el.

Dupa ce a participat la Campionatul Mondial de Latte Art de la Seul, Marius s-a gandit sa ramana in Coreea de Sud, unde a descoperit foarte multi consumatori de cafea de calitate, dar a renuntat la idee datorita prietenei sale, cu care are "ganduri serioase".

Pana una-alta, intre doua cafele servite la bar, gandurile il poarta spre editia 2013 a Campionatului National de Barista, unde vrea sa isi apere titlurile de campion la cele doua etape.

sursa: mediafax
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marius nica barman barista cappuccino latte art lapte montat cafenele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1622 (s) | 39 queries | Mysql time :0.034032 (s)