News Flash:

Banoffee - un desert cu banane si multa frisca

22 Mai 2013
2190 Vizualizari | 0 Comentarii
Un desert nascut in Marea Britanie, dulce si racoros in acelasi timp. Feliile de banana acoperite de un strat consistent de frisca stau pe un pat de caramel moale. Nu se poate sa nu cazi in pacat si sa nu gusti mai mult de o felie.

Sunt sigura ca sunt multi carora le plac bomboanele Toffifee. Si daca da, atunci caramelul moale e parcea cea mai placuta parte din ele. Cu placinta (impropriu spus) Banoffee e aproape aceeasi poveste. Tot caramelul moale o face irezistibila.

Culmea, nu e o creatie de cofetarie care sa aiba in spate o istorie de cateva sute de ani. Reteta Banoffee (o combinatie intre cuvantul banana si toffee) este inventia bucatarului Ian Dowding de la restaurantul The Hungry Monk, din East Susex. A aparut in 1972 si a fost atat de placuta de clienti incat era imposibil sa iti rezervi o masa in zilele in care era in meniu. Intre timp restaurantul The Hungry Monk s-a inchis, iar reteta a primit modificari pe fiecare continent unde a ajuns. Reteta nu a mai putut fi tinuta mult la secret si a fost publicata in cartea de bucate The Deeper Secrets of the Hungry Monk in 1974. Ian Dowding tine atat de mult la respectarea retetei originale cu blat din aluat de tarta si nu din biscuiti, incat a lasat de la el si a pus chiar si online reteta sa.

Nu pare cea mai complicata prajitura, dar secretul reusitei este laptele condensat. Nu laptele pentru cafeaua de dimineata, ci varianta lui ingrosata, aproape ca o smantana, si extrem de dulce. Daca nu il ai, caramelul din mijloc nu mai are aceeasi consistenta. Fie cauti cu rabdare si pui mana pe cateva cutii de la magazin, fie il prepari din lapte praf, zahar, unt topit si apa fiebinte. Sau, cu si mai multa rabdare, din lapte condensat clasic, cu zahar si unt (asa cum fac eu).

Pentru cine nu vrea sa se complice cu blatul din aluat, se pot folosi biscuiti digestivi sau biscuiti cu ovaz, amestecati cu unt topit, la fel ca la blatul de cheesecake.

sursa: fooodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

toffifee reteta banoffee ian dowding secretul reusitei apa fiebinte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1747 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025373 (s)