News Flash:

Au aparut o mie de retete de cozonac. Toate iti promit desertul perfect. Eu iti spun doar marele SECRET inainte sa framanti coca. Cat de bun iese apoi, vei vedea singur

21 Decembrie 2016
143916 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:
1 kg faina
500 ml lapte
4 oua
250 gr zahar
50 gr unt
50 ml ulei
50 gr de drojdie proaspata
coaja de lamaie
un praf de sare

Pentru umplutura:
3 linguri de cacao
o fiola cu esenta de rom
250 de gr de rahat taiat cubulete
250 gr de nuca macinata
100 g stafide
150 gr zahar
4 albusuri

Mod de preparare:

Cu cel putin o zi inainte de preparare, toate ingredientele trebuie sa fie tinute la temperatura camerei.
Se face o maia din drojdie, o lingura de faina si 100 ml de lapte caldut, care se lasa apoi sa creasca intr-un loc cald, pana cand se face de doua ori mai mare. In acest timp, se separa albusurile de galbenusuri, iar cele din urma se freaca cu zaharul si cu putin praf de sare pana se albesc.
Se incalzeste laptele si se adauga peste galbenusuri.  Intreaga compozitie se amesteca bine, pana nu se mai simte zaharul. Se adauga esenta de rom, coaja de lamaie si portocala.
Intr-un vas incapator, se adauga faina cernuta de 2-3 si se face o gropita la mijloc, unde se adauga laptele si maiaua. Se framanta pana se incorporeaza tot. Se incalzeste untul si uleiul si se pune cate un pic, pana se incorporeaza in aluat. Apoi, se acopera aluatul si se lasa la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc calduros.

Albusurile se bat spuma cu zahar. Se adauga cacao, nuca tocata si se amesteca intrega compozitie.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in doua parti, iar prima parte se imparte din nou in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si nuca, iar pe deasupra se adauga si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. La fel se procedeaza cu aluatul ramas.
Ulterior, se pune in tava de cozonac, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu haina. Se mai lasa la crescut inca 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presara zahar. Se introduce in cuptor aproximativ 45 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra. In prima jumatate de ora, usa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lasa compozitia.

sursa
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cozonac pufos aluat cozonac cozonac reteta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1677 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016856 (s)