News Flash:

Am gasit pentru voi ce mancaruri gatesc in Postul Mare maicile dintr-o vestita manastire romaneasca! Meniul pe o saptamana intreaga

11 Martie 2019
852 Vizualizari | 0 Comentarii

Lista cu meniul zilnic de pe parcursul unei intregi saptamani provine de la schitul Poiana Maicilor, care tine de manastirea Durau (Neamt). Impreuna cu meniul va prezentam si cateva retete de bucate manastiresti de post renumite.

Fara indoiala, nicaieri nu se tine mai cu strictete postul Pastilor decat intr-o manastire. Pornind de la aceasta premisa, dar si de la realitatea ca tot mai multi romani aleg, din diverse considerente, sa posteasca, va prezentam in cele ce urmeaza in ce consta meniul pentru o intreaga saptamana intr-o vestita manastire romaneasca.

Am ales in acest sens meniul de la schitul Poiana Maicilor, care tine de manastirea Durau (Neamt), iar saptamana aleasa este penultima a postului pascal de anul trecut, mai precis cea care s-a incheiat cu duminica Floriilor (cu dezlegare la peste).

Ce gatesc si mananca maicile in post, pe zile
In primul rand, trebuie sa spunem ca maicile de la amintita manastire au ales ca de luni pana sambata sa nu cineze, ele servind doar doua mese pe zi, la orele 10,00 si 15,00. In ziua de Florii ele au servit masa la 12,00 si la 18,00.

  • Luni: dimineata – ceai, cartofi copti, linte verde, masline, dulceata de cirese amare, paine. Pranz – ciorba de urzici, mancarica de fasole, gogonele, compot de prune, mere, paine.
  • Marti: dimineata – ceai, iahnie de fasole, orez dulce, dulceata de pepene galben, paine. Pranz – ciorba de fasole, piure de cartofi, urzici pasate, mamaliga, usturoi, compot de cirese, banane, paine.
  • Miercuri: dimineata – ceai, pate de soia de casa, cartofi natur, gem de prune, paine. Pranz – supa de rosii, fasole verde, piure, mamaliga, usturoi, suc de fructe.
  • Joi: dimineata – ceai, salata orientala, fasole veche fierta, dulceata de merisoare, paine. Pranz – supa crema de legume, pilaf, ciuperci fierte cu un pic de ceapa, paine, halva.
  • Vineri: dimineata – ceai, cartofi copti, salata de ghebe marinate, dulceata de cirese, paine. Pranz – supa de legume cu brocolli, ghiveci, castraveti in otet, salata de fructe.
  • Sambata: dimineata – lapte de soia, paine, pate de naut, cartofi prajiti, masline, salata de spanac. Pranz – ciorba de bureti (hribi), piure, snitele de soia, salata de varza murata, clatite de post, paine.
  • Duminica: pranz – ciorba de bureti (hribi), pastrav (de Florii, cand este dezlegare la peste), sarmale de post, chiftele de soia, cozonac de post. Cina – ceai, paine, cartofi inabusiti, salata de cruditati, fructe diverse.

Cum se gateste si se ia masa la manastire

Evident, in manastiri servitul mesei tine de un ritual aparte. De obicei, mancarea se pune in boluri mari in mijlocul mesei si fiecare se serveste cat vrea. Totusi, masa dureaza doar vreo 10-15 minute. Se face o rugaciune, dupa care staretul sau stareta suna dintr-un clopotel si incepe masa. In timp ce mananca, nimeni nu vorbeste si asculta un frate sau o sora care citeste dintr-o carte de rugaciuni.

La sfarsit, se suna din nou din clopotel, ceea ce marcheaza sfarsitul mesei. Toata lumea se ridica si face rugaciunea de multumire.

Se spune ca mancarea este mai gustoasa la manastire si pentru ca maicile sau calugarii care o prepara se roaga in timp ce gatesc. De obicei, repeta in timp ce lucreaza rugaciunea lui Iisus: ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa”.

Retete din meniu pentru o saptamana de post

Pentru ca meniul de post nu inseamna mai nimic fara niste retete adecvate, va prezentam in continuare si cateva moduri de preparare a bucatelor, culese de la manastirile din Moldova.

  1. Bors de urzici – Ingrediente: Urzici fragede, 1 litru bors, ceapa, pastarnac, radacina de patrunjel, morcovi – in cantitatile dorite, frunze de leustean tocate, o jumatate de cana cu orez, 4 linguri untdelemn, sare, piper dupa gust. Preparare: Urzicile se curata, se spala in mai multe ape, se oparesc, se lasa la racit, dupa care se toaca marunt cu un cutit din lemn. Morcovul, ceapa, radacinile de pastarnac si de patrunjel se curata si se pun la fiert. Cand sunt gata se strecoara. Separat, intr-o cratita, se pune untdelemn la incins, se adauga, dupa gust, ceapa tocata marunt si urzicile. Zeama strecurata de la zarzavat se pune din nou la fiert. Cand a dat in clocot, se adauga ceapa calita, urzicile si orezul. Cand s-a inmuiat orezul, se adauga borsul, fiert separat, se potriveste gustul cu sare, piper si frunze de leustean. Zarzavatul fiert se poate adauga si el, taiat cubulete, sau poate fi servit separat, cu un sos.
  2. Salata de sfecla rosie – Ingrediente: 2 sfecle potrivite ca marime, hrean ras (dupa gust), 1-2 lingurite untdelemn, o lingurita rasa de zahar, sare, zeama de lamaie sau otet de mere dupa gust. Preparare: Sfecla se spala bine si se pune la fiert cu sare. Dupa ce a fiert, se curata de coaja si se da pe razatoarea mare. Se adauga zeama de lamaie sau otet de mere, zahar, hrean dat pe razatoarea mica, sare si untdelemn.
  3. Ciorba de fasole – Ingrediente: Fasole boabe, 1-2 catei de usturoi, ceapa, morcovi, telina, pastarnac dupa gust, tarhon sau cimbru, sare. Preparare: Fasolea aleasa si spalata se pune la inmuiat in apa, peste noapte. Dupa ce s-a inmuiat, se pune la fiert. In momentul cand da in clocot si se face spuma, se ia de pe foc, se spala si se pune la fiert in alta apa incalzita. In aceasta apa se adauga ceapa, morcovul, telina, pastarnacul si usturoiul. La sfarsit, se adauga, dupa preferinta, suc de rosii si mirodenii: tarhon sau cimbru.
  4. Mancare de stevie – Ingrediente: 5-6 maini de stevie, 6 catei de usturoi, 2 cepe potrivite, 1 lingura de marar verde tocat, 250 ml untdelemn, 1 lingura faina, sare, piper dupa gust. Preparare: Stevia se spala si se pune la fiert in apa clocotita, cu sare. Se lasa 10 -15 minute si se retine o cana din zeama in care a fiert. Ceapa se taie marunt, usturoiul se zdrobeste si se calesc amandoua intr-o cratita cu untdelemn incins. Se adauga faina si zeama in care a fiert stevia. Stevia se toaca marunt si se adauga peste ceapa. Se lasa pana se incorporeaza bine, iar la sfarsit, gustul se potriveste cu sare si piper dupa gust. Mancarea de stevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.
  5. Pate de soia – Boabele de soia se pun la inmuiat, de cu seara. A doua zi, se scurg si se pun la fiert in alta apa timp aproximativ o ora. Observatie: boabele de soia raman un pic tari, oricat le-ai fierbe. Se dau prin masina de tocat carne, apoi se pun in blender cu un pic de apa, sare, usturoi, condimente (oregano), un sfert de ceapa, una sau doua ciuperci fierte.
  6. Linte verde – Se pune cantitatea dorita de linte la inmuiat de cu seara. Se scurge apa si se pune la fiert in alta apa pana cand se inmoaie bobul de linte. Cand e aproape gata se adauga putina sare si putin otet (o lingurita). Se scurge zeama si se serveste ca atare.
  7. Chec de post cu nuca – Ingrediente: 1 kg faina, 250 g zahar tos, 1 lingura zahar pudra, 250 g margarina vegetala, 200 g miez de nuca macinata, 500 ml suc de fructe, 1 lingura scortisoara macinata, 1 lingura coaja de lamaie si de portocala (amestecate), 1 lingurita praf de copt, 1 lingurita bicarbonat. Preparare: Intr-un castron se pune margarina usor incalzita, se bate spuma cu zaharul, adaugat treptat. La sfarsit se pun, in ploaie, faina, miezul de nuca, sucul de fructe, coaja de lamaie si de portocala, scortisoara, praful de copt si bicarbonatul. Se obtine o compozitie care trebuie sa fie cat mai groasa, care se pune intr-o tava unsa cu margarina sau untdelemn si se coace, timp de 50 – 60 de minute, la foc potrivit. Cand este gata, se pune deasupra zahar pudra.
  8. Placinta de post cu mere – Ingrediente: 1 kg faina, 3 linguri otet, o ceasca untdelemn, 1 lingurita sare, apa cat cuprinde, 1 kg de mere. Preparare: Se framanta un aluat potrivit de tare, din ingredientele mai sus mentionate. Se intinde o foaie subtire. Merele se spala, se curata de coaja, se dau pe razatoarea mare si se storc de zeama. Peste foaia intinsa se presara merele rase, in cantitatea do¬rita. Deasupra merelor se presara zahar tos, dupa gust, si esenta de vanilie. Se ruleaza foaia si se aseaza intr-o tava unsa cu untdelemn. Se lasa la cuptor timp de 30 de minute. Se serveste rece.
  9. Orez dulce – O cana de orez se pune la fiert cu patru cani de apa rece la foc mic. Cand e gata fiert se adauga o jumatate de cana de zahar si o jumatate de lingurita de sare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

retete post postul pastelui postul mare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1842 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024063 (s)