News Flash:

Alternative sanatoase ale mezelurilor

2 Septembrie 2013
2217 Vizualizari | 0 Comentarii
Mezelurile fac parte din categoria “alimente culturale”, sau alimente pe care nicio alta fiinta nu le mananca. Acestea sunt generate de imaginatia omului si de cultura gastronomica a acestuia si, consumate in mod frecvent, ne distrug sanatatea. “Aici e vorba de carnea, laptele, fructele si legumele chinuite in fel si chip, termic, in care se mai adauga si E-uri, si sare, si zahar. Alimentele culturale nu au corespondent in natura.”
Poporul roman a inceput de multi ani sa consume alimente la pachet. Anumite forme de cancer s-a dovedit ca sunt induse de o hrana nesanatoasa. Suntem pe locul al treilea la obezitate in UE, acum zece ani eram pe locul 20. Obezitatea, care a devenit epidemica la copii, e mult mai periculoasa decat la adulti si a fost decretata de curand de OMS drept boala cronica. Noi facem cel mai mare rau posibil cand le dam copiilor si nepotilor nostri alimente culturale, moarte. Acestea trebuie contrabalansate cu legume, fructe, seminte, germeni si vlastari.

Este de prisos sa spun ca celebrul pachetel cu mezel (eventual asezat intre doua felii de paine alba unse, in prealabil, cu margarina) e o adevarata vedeta nu doar in randul copiilor, ci si al adultilor, care si-l prepara pentru a-l lua la serviciu.
Dar nu disperati! Exista totusi alternative la muschiul file sau pastrama de pui/curcan,  plina de sare, zahar, amidon si nitriti.

Muschi de manzat la cuptor cu ierburi aromate
Cumparati un muschi de manzat dintr-o sursa de incredere, pe care il crestati pe alocuri, introduceti catei de usturoi, il presarati cu sare de mare si piper proaspat macinat, il ungeti cu putin ulei de masline si spre sfarsitul prepararii adaugati ierburile aromate preferate (oregano, busuioc uscat, patrunjel etc.). Il lasati sa se raceasca si apoi il taiati in felii subtiri, pe care le puteti manca cu mustar sau castraveti murati in saramura.

Piept de curcan fraged

Un piept de curcan potrivit ca marime, spalat bine, se unge cu un dressing facut din urmatoarele: putin ulei de masline, putina boia dulce, cativa catei de usturoi, felii subtiri de ardei kapia rosu, sare de mare si piper alb proaspat macinat. Se lasa peste noapte in frigider in caserola inchisa si se pune a doua zi la cuptor. Se mananca de asemenea rece, taiat felii subtiri, alaturi de salata de spanac sau salata verde.

In cadrul unei diete echilibrate si diversificate, cele doua alternative la mezeluri isi pot gasi locul din cand in cand. Nu uitati, insa: contrabalansati dieta cu tot ce inseamna aliment viu, integral: fructe si legume crude, nuci, seminte, germeni!

sursa: fitness-nutritie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

alimente culturale hrana nesanatoasa boala cronica vlastari nitriti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1552 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023462 (s)