News Flash:

Alivenci moldovenesti, fragede si pufoase - Reteta de pe vremea lui Ion Creanga

6 Septembrie 2017
9167 Vizualizari | 0 Comentarii
Alivencile sunt amintirea copilariei si deliciul maturitatii, desertul traditional care iti rasfata papilele gustative si nu se demodeaza niciodata. Cunoscute popular si sub denumirea de „placinta ciobanului“, alivencile sunt placinte cu branza si malai, o delicatesa din bucataria traditionala moldoveneasca.

Aceste placinte delicioase sunt inca de pe vremea lui Creanga, iar Smaranda, mama lui Nica le pregatea cu drag. Uite de ce ai nevoie pentru a le prepara si tu!

Ingrediente:

500 ml lapte gras (integral)
4 linguri malai (mai fin, nu grisat)
100 g
1oo g unt gras
6 oua mari
un iaurt mic gras (lapte batut, chefir) 150 ml
branza – 600 g (cas, framantata, urda, proaspata bine scursa)
1 lingurita cu varf faina alba
smantana groasa sau lapte batut de casa pentru servit
(daca vreti sa iasa dulci, adaugati 200 g zahar si vanilie, lamaie)

Citeste si Cum se pregateste singura prajitura cu slanina

Mod de preparare:

Laptele se pune la fiert cu 80 g unt (daca branza este dulce, se adauga si putina sare). Cand a dat in clocot, se retrage de pe foc, se pun faina si malaiul si se amesteca energic si asa fierbinte se pun ouale pe rand, amestecand pana la incorporarea completa (ca la aluatul de eclere, se face aluatul oparit). Se adauga si iaurtul, se amesteca bine, apoi se pune si branza. Daca este dulce, se pun zahar si arome, apoi se pune branza. Daca faceti compozitia sarata, puteti adauga codite de ceapa si marar.
Se unge o tava cu restul de unt, se tapeteaza cu malai sau hartie de copt (untul ii da acel parfum aparte), se pot pune deasupra bucatele de unt si se baga in cuptor, la foc potrivit. Durata de coacere depinde de cuptor, cam 40 -50 de minute – se probeaza cu o scobitoare. Se serveste fierbinte sau rece, cu smantana groasa sau lapte batut deasupra. Se poate pudra cu zahar vanilat.
Un mare secret: toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Nu este nevoie sa folositi  praf de copt, aerul inglobat atunci cand puneti ouale e suficient.
Este o delicatesa si merita incercata, va garantez ca este una dintre cele mai bune prajituri!

preluat de pe likeachef
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

placinte delicioase lapte gras unt gras branza urda faina alba clocot
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1864 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020890 (s)