News Flash:

Alimente pentru persoanele cu intoleranta la gluten

5 Februarie 2013
1615 Vizualizari | 0 Comentarii
Cand suferi de intoleranta la gluten cele mai apetisante deserturi pufoase, precum briosele, clatitele sau prajiturile devin inamici. Nu trebuie sa iti mai pui pofta in cui! Pregateste provizii in camara cu ingrediente esentiale fara gluten. Uite care sunt cele mai importante.

Cei care au primit acest diagnostic stiu ca trebuie sa renunte la multe bunatati. Noi iti spunem ca nu e nevoie sa dai deoparte in totalitate ceea ce iti place. Adica acele pizza pufoase, budinci, biscuiti, prajituri si sosuri cremoase. Inlocuieste faina si cerealele obisnuite din grau, orz sau secara cu unele ingrediente sanatoase.

1. Faina de hrisca

Glutenul este de fapt o proteina care se gaseste in cereale. Pentru a o inlocui trebuie sa gasesti alternative bune pentru faina. Faina din hrisca este o optiune buna in deserturile cu ciocolata sau in tartele cu fructe. O poti folosi si in combinatie cu faina de orez brun.

2. Seminte de chia

Sunt considerate un super aliment pentru ca au au mai multi antioxidanti decat murele, mai multe fibre decat fulgii de porumb, mai mult calciu decat laptele si mai multe proteine si fibre decat semintele de in. Si, foarte important, nu au gluten. Amestecate cu apa devin gelatinoase si au structura care aminteste de elesticitatea glutenului, ceea ce le face perfecte pentru clatite sau paine facuta in casa.

3. Tapioca

Putini stiu despre beneficiile si gustul bun al acestui produs obtinut din partea fibroasa a radacinii de casava, o planta din regiunile tropicale. Poti sa folosesti faina tapioca, boabe sau fulgi tapioca. Este perfecta in retetele care au nevoie de amidon pentru ca poate oferi o textura mai putin densa in comparatie cu amidonul de porumb sau de cartof.

4. Faina de mei

Meiul nu e numai hrana preferata pentru pasari. In Asia sau Africa este un ingredient esential. Poti incerca faina de mei in retete de prajituri si briose pentru ca le da un gust dulceag. Pentru rezultate excelente o poti combina cu faina de migdale sau de orez brun.

5. Faina de alune de padure

Pentru painici si biscuiti inlocuieste faina de cereale integrale cu una din alune de padure. Vei scapa de gluten si vei adauga in dieta grasimi sanatoase si proteine pe care alunele de padure le au din plin. Vei obtine aluaturi cu o aroma placuta de nuca.

6. Faina de migdale

Are o aroma delicata si se poate folosi in aluaturi pentru clatite, waffe si prajituri. Daca nu gasesti la magazin ti-o poti pregati singur acasa fie cu vechea masina de macinat nuci, fie in robotul de bucatarie. Cu cat e macinata mai mare, cu atat blatul va fi mai sfaramicios.

7. Lapte de cocos neindulcit

Sosuri si creme mai bune fara amidon. Cam asa suna promisiunea pe ti-o facem daca vei folosi laptele de cocos in loc de lapte obisnuit, frisca sau smantana lichida. Cocosul va adauga doar o aroma subtila, iar textura va fi una matasoasa si bogata. Este potrivit in risotto, pentru briose, sosuri pentru paste si in supe.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tapioca faina tapioca fulgi tapioca orez brun risotto briose
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1533 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024976 (s)