News Flash:

Adevarul despre painea noastra cea de toate zilele

26 Aprilie 2013
1914 Vizualizari | 0 Comentarii
Painea este alimentul de baza al romanilor. Inainte de 1989, consumul mediu de paine in tara noastra era de 130 kg./anual/pers., in 2011 era de 97 kg., iar in 2012 a ajuns la 200 kg., astfel, Romania fiind tara cu cel mai mare consum de paine din U.E. Ca o comparatie, britanicii consuma 14 kg./anual/pers, iar media europeana este de 61,5 kg./anual/pers.

De ce este Romania fruntasa in acest clasament?

Simplu, din cauza saraciei, multi oameni nu isi permit sa manance sanatos si diversificat si mananca foarte multa paine. Dar nu doar saracia este de vina, ci si dezinformarea provenita din partea autoritatilor (care doresc dezvoltarea acestei industrii cu orice pret) venita pe fondul lipsei de educatie (mai ales nutritionala) a romanilor.

Istorie

Daca ai copilarit la tara, cu siguranta iti aduci aminte de painea coapta de bunica ta, care mirosea superb, avea un gust extraordinar si era foarte satioasa. Acea paine era cu adevarat naturala. Ingredientele folosite erau: faina de grau/secara integrala, naturala (cerealele nu erau stropite, ca acum), maia, apa, sare si multa dragoste. Da, dragostea era un ingredient fara de care nu se putea fabrica painea, deoarece maiaua  trebuie “hranita” foarte des si are nevoie de timp pentru a creste (de la 3-5 zile pana la 1-2 saptamani).
Treptat, maiaua a fost inlocuita de drojdie, care, de asemenea, era crescuta natural. Ingredientele folosite erau: faina, apa, drojdie, sare, zahar, ulei. In timp, drojdia nu a mai fost crescuta natural, ci pe pat de azot, astfel, painea devenind tot mai greu de digerat de sistemul nostru digestiv.
Astazi, sunt folosite ingrediente precum: faina de grau ultra-rafinata (graul este stropit in exces), faina de soia (99% din soia este modificata genetic), grasimi hidrogenate, zahar rafinat, “E-uri” (acidifianti, corectori de aciditate, emulgatori, conservanti,  coloranti, arome “naturale”), amidon modificat, amilaze (care umfla painea), si multe altele.
Din pacate, foarte putina lume are, acum, timp si chef sa faca o paine naturala. Acest lucru este speculat de catre marile firme de panificatie, care produc paine intr-un ritm alert, eliminand ingredientele naturale si adaugand, in schimb, chimicale care distrug sanatatea consumatorilor.

Paine alba
De ce este franzela atat de alba? Deoarece faina de grau este ultra-rafinata, astfel, extragandu-se din grau toate substantele nutritive, inclusiv fibrele. Mai mult, are un indice glicemic foarte ridicat. Aceasta paine ingreuneaza tranzitul intestinal, din cauza lipsei fibrelor, acest lucru constituind principala cauza a aparitiei cancerului de colon. Datorita cantitatii mari de glucide, poate provoca diabetul de tip 2. Franzela nu este ambalata, deci nu este protejata de bacterii (este atinsa de foarte multe persoane in timpul transportarii, comercializarii, etc.), dar nici nu putem afla ingredientele si valorile ei nutritionale. Painea alba este cel mai nociv tip de paine si nu ar trebui consumata de catre om.
“Azi e o certitudine stiintifica faptul ca painea alba e unul dintre alimentele cele mai dezechilibrate din punct de vedere nutritional. Ea contine o cantitate foarte mare de amidon, foarte susceptibil de a creste glicemia. Obezitatea este cea mai raspandita boala de nutritie si creste riscul de aparitie al tuturor bolilor de civilizatie moderna: diabetului de tip 2, anumite forme de cancer. O parte din glucide se depun sub forma colesterolului rau pe artere”, a declarat la Romania TV Gheorghe Mencinicopschi, medic nutritionist.

Paine neagra
De asemenea, painea neagra (sau orice alt tip de paine) fara ambalaj nu ar trebui consumata, decat daca este procurata direct de la brutarie si acolo poti afla ingredientele pe care le contine. De obicei, painea neagra este exact ca si cea alba, numai ca are coloranti care induc in eroare cumparatorii, acestia crezand ca este fabricata din faina integrala. Acesti coloranti provoaca, cancerul la rinichi.

Paine ambalata (paine de casa, taraneasca traditionala, naturala, etc.)
Aceasta are un avantaj: ambalajul. Acesta asigura igiena painii si ne prezinta ingredientele si valorile nutritionale ale acesteia. Din pacate, si painea ambalata contine foarte multe chimicale.

Paine integrala (ambalata)
Aceasta paine constituie cel mai bun tip de paine din comert. Este satioasa, datorita cerealelor integrale si mult mai sanatoasa. In orice caz, trebuie studiat ambalajul, foarte atent, pentru a te feri de chimicale.

Cata paine trebuie sa consumam zilnic? “Daca nu depunem efort fizic sustinut, nu trebuie sa consumam mai mult de 200 gr. de paine/zi si chiar 100 gr., in cazul persoanelor sedentare. De asemenea, copiilor nu trebuie sa li se dea paine inainte de a testa toleranta lor la gluten. Acest lucru e valabil si pentru persoanele trecute de 50 de ani. E bine de stiut ca aprox. 4% din populatie manifesta intoleranta la gluten”, afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi pe site-ul adevarul.ro.
Recomandarea noastra este sa iti faci acasa propria paine, cat de des poti! In curand, vom publica si retete de paine naturala.
In 2011, consumul de paine era de 97 kg/pers./anual, in 2012, de 200 kg.

sursa: fitness-nutritie
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istorie grasimi hidrogenate paine alba gheorghe mencinicopschi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1934 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031730 (s)