News Flash:

Acrilamida - pericolul de moarte din aproape toate alimentele!

30 Septembrie 2013
1828 Vizualizari | 0 Comentarii
Institutul Alimentar National din Danemarca avertizeaza in legatura cu un compus puternic cancerigen care se gaseste in majoritatea alimentelor pe care le consumam zilnic. Acest compus face parte din dieta oamenilor de mii de ani, insa in prezent din cauza prelucrarii industriale a alimentelor, a devenit tot mai prezent in alimentatia oamenilor.

Este vorba despre acrilamida, un compus care apare in special la produsele care contin cantitati mari de amidon precum cerealele si cartofii preparate prin incalzire puternica (mai mult de 120 grade Celsius). Printre aceste alimente se numara cartofii pratiti, painea, chiftelele, produsele de panificatie, fursecurile, cerealele, cafeaua si tigarile.

Specialistii danezi au solicitat autoritatilor Uniunii Europene sa investigheze in amanunt aceasta amenintare la adresa sanatatii publicului european. „Putem spune cu un grad mare de siguranta ca exista o legatura intre alimentele care contin acrilamida si cancer”, a anuntat Jorgen Schlundt, directorul Institutului Alimentar National din Danemarca.

Studii mai vechi au sugerat ca exista o legatura intre acrilamida si cancer. Cercetatorii suedezi au identificat in 2002 acest compus din greseala si au banuit ca este un agent carcinogen.

De atunci, mai multe studii au oferit rezultate neconcludente, insa acum, pentru prima data, oficialitatile daneze au lansat un avertisment public. „Trebuie sa elaboram reguli pentru aceasta problema. Trebuie sa stabilim un prag si sa elaboram masuri prin care principalii actori din aceasta industrie sa reduca nivelul de acrilamida din produsele lor”, a anuntat Schlundt.

Metode prin care puteti reduceti concentratia de acrilamida
- reduceti timpul de fierbere, coacere si prajire cat se poate de mult;
- fierbeti cartofii in coaja;
- prajiti painea doar pana devine aurie;
- intoarceti de mai multe ori carnea pe care o faceti la gratar si nu consumati zonele arse;
- pratiti cartofii la o temperatura mai redusa;
- ouale folosite in compozitia alimentelor procesate termic reduc concentrtia de acrilamida;
- nu prajiti alimentele pana se inchid prea mult la culoare ci pana obtin o culoarea galben-aurie.

sursa: doctorul zilei
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

acrilamida pericol alimentar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1526 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019947 (s)