News Flash:

Aceste fructe pline de fibre si vitamine combat guta si hipertensiunea

13 Iunie 2019
796 Vizualizari | 0 Comentarii

Agrisele, considerate ca fiind fructele minune pentru recapatarea vitalitatii organismului, au un puternic efect antioxidant si multiple beneficii asupra sistemului imunitar. Agrisul (Ribes grossularia) este un arbust, care apartine familiei grossulariaceae, ordinul saxifragales, din specia grossularia, fiind inrudit cu coacaza. Este originar din Europa, nord-vestul Africii, vestul, sudul si sud-estul Asiei. Creste sub forma de tufe, cu o inaltime cuprinsa, la maturitate, intre 60 si 150 cm. In tara noastra, tufele de agrise se intalnesc in zona subalpina si alpina si in paduri. Planta poate fi si cultivata, incepand sa produca fructe dupa 2-3 ani de la plantare, acestea fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara.

Ramurile sunt spinoase, iar frunzele sunt paroase. Florile sunt sub forma de clopot de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. Fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile si au un gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, au forma ovoidala sau chiar sferica, culoarea poate fi verzuie, galbuie, alba, rosiatica sau chiar violet inchis spre negru. Recoltarea se face pe tot parcursul verii.

Substantele active importante sunt: vitaminele A, B1, B2, B6, C si P, calciu, potasiu, sodiu, mangan, magneziu, fosfor, fier, zinc, iod, acizi — mai ales acidul citric, dar si acidul malic sau tartric, pectine, potrivit site-ului nutrition-and-you.com. Agrisele au putine calorii, doar 70 in 150 de grame, dar sunt foarte bogate in fibre solubile. O portie de 100 de grame de agrise furnizeaza aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult.

Aceste fructe, fiind bogate in saruri minerale si in vitamine, au si o mare valoare medicinala. In practica naturista, si nu numai acolo, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de agrise pe zi. Sunt folosite in medicina traditionala chineza de vreo 3000 de ani. In scop fitotereapeutic, se utilizeaza fructele.

Datorita potasiului din continut, agrisele actioneaza asupra tensiunii arteriale, intaresc sanatatea sistemului nervos si sustin o circulatie buna a sangelui, potrivit site-ului fitbody.ro. In practica medicinala curenta, agrisele sunt utilizate pentru calitatile lor laxative si depurative, datorate continutului ridicat de fibre. Agrisele sunt recomandate si in curele de slabire. Au efecte, de asemenea, si in suferintele reumatice, in guta si in afectiunile cardiace. Fiind bogate in flavonoizi si antocianidine, agrisele reduc colesterolul si sprijina sistemul cardiovascular. Totodata, sunt un bun regulator al activitatii digestive si hepatice, precum si un diuretic natural si eficient. Pot fi considerate un adevarat medicament pentru vezica biliara.

Aceste fructe constituie o sursa bogata de vitamina C, continand de 20 de ori mai multa vitamina C decat portocalele, fiind benefice pentru tratarea racelilor si fiind, totodata, un tonic perfect pentru zilele in care ne simtim obositi si lipsiti de energie. Agrisele pot trata cu succes afectiunile respiratorii, iar nutrientii continuti ajuta la absorbtia vitaminelor, mineralelor si proteinelor din hrana zilnica. Trateaza anemia, stimuleaza apetitul si sprijina procesul metabolic. Agrisele mentin rinichii sanatosi si previn infectiile urinare si uterine, avand proprietati antibacteriene. Sucul de agrise este util pentru imbunatatirea vederii, reduce riscul de cataracta sau hipermetropie, dar si al degenerarii maculare. Agrisele sunt un remediu excelent impotriva afectiunilor oculare.

Consumul acestor fructe aduce importante beneficii asupra fertilitatii feminine si protejarii intregului aparat reproducator. Agrisele mai sunt utilizate in tratarea candidozei cronice si sunt indicate in tratarea infectiilor bacteriene si parazitare. Mentin pielea sanatoasa, prin nivelul ridicat de vitamina C, care contribuie la productia de colagen, iar antioxidantii din compozitie combat efectul radicalilor liberi. Agrisele au rol anti-aging. Pudra de agrise ajuta ca tratament facial in eliminarea cosurilor si a acneei, oferindu-ne un ten care radiaza de sanatate. Acestea favorizeaza formarea globulelor rosii si o cura de agrise se recomanda si pentru intarirea unghiilor si a dintilor sensibili, potrivit site-ului sfatulmedicului.ro.

Datorita continutului lor, foarte bogat in vitamine si saruri minerale, agrisele sunt recomandate in alimentatia copiilor, fiind socotite fructele vacantelor de vara petrecute la munte.

Din agrise se prepara un ceai, ideal pentru a fi inclus in dieta persoanelor care sufera de diabet, pentru ca ajuta la normalizarea valorii glicemiei, stimuland secretia de insulina, potrivit site-uluidietetik.ro

Agrisul este contraindicat in caz de alergii la fructele arbustului. Femeile insarcinate ar trebui sa consume cu precautie agrisele, deoarece pot provoca probleme in sarcina.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ribes grossularia agrise sanatate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1639 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020710 (s)