News Flash:

Aceasta supa o mancam si vara, si iarna, dar o prefer vara pentru ca o fac cu legume proaspete

24 Iulie 2017
4153 Vizualizari | 0 Comentarii
La inceputul secolului XX si in special in perioada interbelica, bucataria romaneasca era in pas cu tendintele europene, preparatele traditionale autohtone coexistand cu cele frantuzesti, spaniole, italiene, germane sau slave. Iar toata aceasta combinatie naucitoare de ingrediente si gusturi micsora vazand cu ochii distanta dintre o Romanie aflata in spatiul balcanic si o alta gata sa accepte rafinamentul si luxul unei gastronomii occidentale, despre care s-a vorbit si care s-a gustat copios.

Constantin Bacalbasa, un fin cunoscator al vremurilor sale, face o radiografie a universului culinar romanesc, surprinzand pentru curiosul cititor modern, retete si tehnici de preparare mai vechi sau mai noi, neaose sau imprumutate. Capitolul despre supe (la aceasta categorie sunt incluse nu doar supele, ci si ciorbele, borsurile sau consomeurile) face clar distinctia intre "zestrea culinara" romaneasca si cea straina. Multe dintre retetele traditionale romanesti prezente in volumul "Dictatura gastronomica" au disparut insa de ceva timp din retetarul gospodinelor, astfel incat chiar si numai simpla lecturare a acestora reprezinta o reintregire a peisajului gastronomic interbelic.

Citeste si Ai mei au mai cerut cate o portie dupa ce au vazut cat de buna e supa cu perisoare si legume - reteta traditionala

Iata si reteta pe care v-o propun azi, adunata in cartea sa de jurnalistul mancau:
Supa gospodareasca - reteta

Taie marunt: 125 g de morcovi, 120 g de napi, 50 g de praz, 25 g de ceapa, 50 g de varza. Sa se topeasca 100 g de unt. in alta parte vei fi fiert 200 g de fasole alba, muiata din ajun; umple legumele cu doi litri si jumatate din apa in care a fiert fasolea. Sa fiarba o ora si jumatate, pe coltul masinii. Leaga cu 200 g de smantana dubla si 80 g de unt. In momentul servirii, adaugi fasolea si patrunjel sau asmatui tocat.

preluat de pe antena satelor
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

perioada interbelica ingrediente constantin bacalbasa supe asmatui
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1355 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013899 (s)