News Flash:

5 sortimente de miere foarte apreciate in lume

21 Mai 2013
4010 Vizualizari | 0 Comentarii
Mierea este produsa in aproape toate tarile lumii si, in functie de vegetatia si flora din fiecare regiune, acest produs are arome si culori diferite: de la mierea alba din Etiopia pana la cea cu lavanda din Franta sau cea de pin din Turcia.

Suntem obisnuiti cu mierea de salcam sau mierea de tei pe care apicultorii o vand cu mandrie la noi. Desi avem cateva sortimente foarte apreciate de miere, sunt alte tari care se lauda cu adevarate delicatese. Iata care sunt printre cele mai faimoase in lume.

Slovenia - miera promovata ca atractie nationala

Pe site-ul oficial de turism al Sloveniei albinele si mierea sunt promovate drept o atractie demna de luat in seama de catre strainii care ajung aici. Slovenii se lauda ca sunt singura tara din Uniunea Europeana care protejeaza specia de albine locala - Apis mellifera Carnica. 1 din fiecare 250 de localnici este crescator de albine, iar din 2009 mierea lor este produs cu marca protejata. Acesta tara este faimoasa pentru apicultura, careia i-a dedicat si un muzeu. Iarna anului 2012 a fost, insa, destul de dura pentru firavele albinute, iar apicultorii au pierdut atunci 30% din colonii, ceea ce a redus dramatic si productia de miere.

Yemen – Miere Sidr, la fel de valoroasa ca aurul

Sidr este o specie de arobori din Yemen (Ziziphus spina-christi) despre care se spune ca sunt primii arbori aparuti pe Pamant in gradina Edenului. De la frunze pana la fructe toate au proprietati medicinale, asa ca e de inteles de ce mierea de Sidr este extrem de apreciata de cunoscatori. Se spune ca este un excelent antibacterian, antiinfalator si aphrodisiac, iar un studiu recent a aratat ca este un remediu impotriva sinuzitei. Mierea Sidr este un sortiment extrem de rar si valoros, produs in Valea Do’an din Yemen de mii de ani. Un borcanel ajunge sa coste chiar si cateva sute de dolari.

Etiopia – miere alba

Etiopia produce un sfert din mierea de pe continentul african. Cea mai apreciata miere din aceasta tara vine din regiunea muntoasa Tigr, considerate o delicatesa produsa din florile unei specii locale de salvie, numai in anumite perioade din an, dupa sezonul ploios. In 2010, acest produs a devenit o raritate din cauza secetei care a redus productia si a ridicat preturile la peste 11 dolari pentru un kilogram.

Turcia – miere de pin

Aceasta tara produce 90% din cantitatea de miere de pin din lume. Apicultorii din provincia Mugla, unde se produce faimoasa miere, sunt atat de mandri de ea incat organzieaza in fiecare an un congres dedicat. Mierea de pin are o culoare mai inchisa decat mierea obisnuita, dar aroma si parfumul ei te poarta in padurile de conifere.

Franta- miere din Provence, parfumata cu lavanda

In Provence nimic nu se compara cu maretia lanurilor de lavanda. Sudul Frantei este marcat de parfumul acestei plante, folosita intr-o multime de produse: de la cele cosmetice, pana la ingrediente pentru gatit. Apicultorii profita si isi duc stupurile la marginile lanurilor cu lavanda pentru a scoate apoi pe piata o miere dulce si placut aromata. O vei regasi folosita in produse locale: de la trufe pana la sardine glazurate.

sursa: foodstory
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

miere sidr gradina edenului miere alba sardine glazurate
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1839 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024866 (s)