News Flash:

5 lucruri din bucatarie - sursa de microbi

9 Aprilie 2012
2192 Vizualizari | 0 Comentarii
Chiuveta
Cand facem curatenie generala in casa, nu numai acum, de Pasti, trebuie sa avem mare grija cu bucataria. Este locul in care pregatim mancarea, deci trebuie sa-i acordam o atentie mare. Potrivit site-ului sfatulparintilor.ro, 5 lucruri din bucatarie sunt o vesnic sursa de germeni. Iata cateva sfaturi de care ar trebui sa tii cont cand faci curatenie la domiciliu.

Manerul de la frigider nu trebuie ocolit

Microbii si germenii din carnea de pui, de porc sau de vita se regasesc inevitabil si pe manerul de la frigider. Mainile sunt principalul “vinovat” care intra in contact cu absolut toate suprafetele. Regula numarul 1 pentru a te expune cat mai putin riscului este spalarea temeinica pe maini. La fel si manerul frigiderului trebuie curatat temeinic, macar o data pe saptamana, daca nu mai des.

Robinetul de la chiuveta, un loc invadat de germeni

Robinetul de la chiuveta are tot ce-i trebuie pentru a fi “casa dulce casa” pentru germeni, are umezeala din belsug, nu prea ajungi sa-l cureti cum trebuie tot timpul. Şi cum vii mereu in contact cu el, este clar ca te supui unui risc major de contaminare. Atat pe tine, cat si alimentele pe care, teoretic, le speli, insa este posibil mai rau sa le contaminezi. Spalati robinetul si sita de la robinet cel putin o data pe satamana. De asemenea, filtrele sunt si ele o solutie.
 
Prosoapele de maini sunt o sursa principala de microbi. Desi te poti gandi ca aceste prosoape sunt folosite fie sa te stergi dupa ce te-ai spalat pe maini, fi sa stergi vasele (deci, teoretic, sunt curate si n-ar trebui sa contina germeni), ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Pentru ca raman ude, iar umezeala este “tara” microbilor si bacteriilor. Ai doua solutii, inlocuiesti prosoapele de carpa cu cele de hartie, fie speli prosoapele la doua zile.
 
Buretii de vase, printre cele mai periculoase locuri din casa

Este adevarat ca ii folosesti chiar si de mai multe ori pe zi pentru a spala vase. De asemenea, si chiuveta este spalata temeinic. Cu toate acestea, buretii de vase si chiuveta din bucatarie sunt principalele surse de infestare cu E-coli si salmonela. O greseala pe care multi o fac este spalarea vaselor si a chiuvetei cu acelasi burete. În acest fel se contamineaza suprafetele de la una la alta. Ideal ar fi ca pentru vase sa fie un set de ustensile, iar pentru chiuveta un alt set. Buretii de vase trebuie schimbati cat mai des. Dar daca totusi vreti sa faceti economie, solutia este sa-i tineti la microunde.

Cand faci curatenie nu omite scurgerea chiuvetei


Pentru ca este “ascunsa”, multi o ocolesc, pe principiul, nu o vad, deci nu-mi aduc aminte de ea. Gandeste-te la trei lucruri: microbi, umezeala, intuneric. Ai, asadar, ecuatia perfecta pentru “raiul” inmultirii germenilor. De asemenea, gandacii si furnicile pot fi atrasi de “paradis”. Este recomandat ca o data pe saptamana sa torni apa fierbinte si apoi sa folosesti clor sau orice alta substanta dezinfectanta.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

de porc de vita manerul frigiderului germeni umezeala chiuveta e-coli
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1957 (s) | 34 queries | Mysql time :0.033906 (s)