News Flash:

5 ceaiuri sanatoase

11 Februarie 2012
1589 Vizualizari | 0 Comentarii
Ceai alb
Asa cum exista diverse sortimente de mancare, asa gasim pe mapamond o gama destul de variata de ceaiuri. Ce e cald sau rece, iarna sau vara, avem la dispozitie mai multe retete pentru a pregati un ceai. A doua cea mai populara bautura din lume dupa apa este ceaiul. Ceaiul, popular indiferent de meridian, nu este doar o placere, ci o metoda prin care iti poti pastra sanatatea.

La nivel mondial, cele mai savurate ceaiuri sunt cel negru, alb si verde, scrie RealSimple.

Ceaiul negru reprezinta 75% din ceaiul baut la nivel mondial. Acesta este si tipul de ceai cu cea mai mare concentratie de cafeina, aproximativ 40 de miligrame la o ceasca. Pentru comparatie, o ceasca de cafea are undeva intre 50 - 100 de miligrame de cafeina.

In ceea ce priveste efectele sale benefice, pe primul loc se afla cantitatea mare de antioxidanti, care au capacitatea de a scadea in mod foarte eficient concentratia de colesterol din sange. Cercetarile au aratat ca cel putin trei cesti de negru pe zi micsoreaza riscul de atac cerebral cu 21%.

Ceaiul verde
are o aroma delicata, concentratia de cafeina fiind mai mica, respectiv de 25 de miligrame la o ceasca. Este produs din acelasi tip de planta ca si ceaiul negru, dar daca in cazul acestuia procesul de fermentare este finalizat, in cazul ceaiului verde fermetarea este oprita intr-o faza primara.

In ceea ce priveste efectele benefice, ceaiul verde contine catehine, despre care se stie ca protejeaza de cancer si boli de inima. Un studiu a aratat ca o ceasca de ceai verde pe zi scade riscul bolilor cardiovasculare cu 10%.

Ceaiul Oolong, popular in Occident si Asia, este similar cu ceaiul negru, dar este fermentat pentru un timp mai scurt, ceea ce ii confera un gust mult mai bogat si o aroma speciala, foarte apreciata. Originar din provincia Fujian din China, este un ceai cu o usoara aroma de fructe, de tarie medie, care combina proprietatile ceaiului verde cu cele ale ceaiului negru. Procesul de fermentatie este oprit undeva intre cel necesar pentru ceaiul verde si cel al ceaiului negru.
Acesta contine aproximativ 30 de miligrame de cafeina intr-o ceasca.

In ceea ce priveste beneficiile pentru sanatate, acest de tip de ceai este ideal in dieta, pentru ca intervine foarte activ in procesul de ardere si mobilizare a depozitelor de grasimi. Oolong activeaza o enzima responsabila pentru dizolvarea trigliceridelor. Un studiu a aratat ca persoanele care beau constant acest tip de ceai ard mai multe calorii, comparativ cu cele care beau doar apa.

Ceaiul alb are cea mai mica cantitate de cofeina. Frunzele de ceai sunt culese tinere, iar concentratia de cafeina este mult mai mica, de circa 15 miligrame la o ceasca. In schimb are o concentratie foarte mare de antioxidanti si substante benefice. Acest fel de ceai e recomandat in cazul celor care sufera de diabet. Studiile de specialitate au dovedit ca acest tip de ceai, consumat cu regularitate, imbunatateste toleranta la glucoza si reduce colesterolul rau.

Ceaiul aromat este facut din oricare din variantele de ceai de mai sus, in care se adauga arome naturale: scortisoara, coaja de portocala, levantica si altele. Unele ceaiuri aromate contin amestecuri de ceai vede, Oolong si ceai negru. Au aromate au acelasi nivel de antioxidanti, precum si aceleasi beneficii pentru sanatate ca si ceaiurile de baza. In functie de aroma naturala folosita, cantitatea de antioxidanti poate sa creasca fata de cea existenta in ceaiul de plante de baza.

sursa: ziare.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Ceai_negru
ceaiul negru atac cerebral ceaiul verde ceaiul negru ceaiul oolong
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Culinar.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2230 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034573 (s)