• 17-04-2015 Reteta placinta sunca - FOTO
• 17-04-2015 Retete pulpe pui
• 17-04-2015 Ardei umpluti cu carne
• 17-04-2015 Placinta ciobanului
• 17-04-2015 Ciocolata cu migdale si vanilie
• 16-04-2015 Oua umplute cu peste
• 16-04-2015 Salata de cartofi cu oua
• 16-04-2015 Chiftelute de pui cu oua
• 16-04-2015 Reteta sarmalute manastiresti
• 16-04-2015 Retete pui haiducesc
• 16-04-2015 Prajitura fara coacere: Bombonita cu ciocolata
• 15-04-2015 Sfaturi culinare: 5 lucruri care trebuie stiute de orice bucatar
• 15-04-2015 Tort Dobos cu crema de vanilie
• 15-04-2015 Oua umplute cu maioneza si branza
• 15-04-2015 Prajitura Pavlova cu ciocolata
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme

10 curiozitati despre cartofi

 

Sunt extrem de versatili si se pot transforma cu usurinta intr-un fel delicios de mancare. Se gasesc tot timpul anului si sunt la indemana oricui. Descopera mai multe lucruri despre aceasta leguma.

1. Cartofii neutralizeaza acidul gastric, motiv pentru care este romandat persoanelor care sufera de ulcer si gastrita.

2. Cartofii sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Un cartof mediu, mancat cu tot cu coaja, contine 27mg de vitamina C (45% din doza zilnica recomandata), 620 mg de potasiu (18% din dzr), o,2 mg vitamina B5 (10% din dzr), plus tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fier si zinc.

3. Cartofii consumati cu iaurt sunt o combinatie excelenta pentru persoanele care tin dieta, dar si ca masca impotriva imbatranirii.

4. Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicatete, iar Regina Maria Antoinette obisnuia sa isi decoreze parul cu flori de cartofi.

5. Sunt aproape 4000 de specii diferite de cartofi. Acestea sunt grupate in functie de culoare - roscati, rosii, albi, galbeni si purpurii.

6. Exista si cartofi albastri, originari din America de Sud. Pielea este mov si devine albastra dupa gatit.

7. Cartofii sunt otravitori. Dincolo de proprietatile benefice ale cartofilor, acestia pot sa ne imbolnaveasca serios. Ei contin niste compusi toxici in tulpina si frunze, iar atunci cand se inverzesc, e din cauza acestora. Insa poti sta linistit, otravirea cu cartofi e foarte rara.

8. Cartofii poti fi folositi si pentru lustruirea incaltamintei. Taie un cartof crud in jumatate si freaca-l de pantofi. Acestia vor straluci.

9. Cartoful nu ingrasa. In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gatit are doar 26 de calorii.

10. Cartofii sunt hrana viitorului. 2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.

sursa: foodstory


Urmareste CULINAR.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri

Mica publicitate

Vezi toate anunturile | Adauga gratuit anuntul tau