• 28-07-2015 Bauturi carbogazoase - 10 motive sa NU le mai consumi
• 28-07-2015 Negresa cu ciocolata si menta
• 28-07-2015 Pizza cu vinete si parmezan
• 28-07-2015 Sos grecesc - Skordalia
• 28-07-2015 Cum se fac ouale jumari - Julia Child
• 28-07-2015 Reteta tort Peles
• 27-07-2015 Negresa cu nuci si portocale
• 27-07-2015 Salata de fasole cu vinegreta
• 27-07-2015 Creveti cu sos de usturoi
• 27-07-2015 Chiftelute de dovlecei cu branza
• 27-07-2015 Spaghete cu carne
• 24-07-2015 Paste la cuptor cu carne de vita si sos
• 24-07-2015 Inghetata cu cereale
• 24-07-2015 Taitei de casa
• 24-07-2015 Costite la gratar
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme

10 curiozitati despre cartofi

 

Sunt extrem de versatili si se pot transforma cu usurinta intr-un fel delicios de mancare. Se gasesc tot timpul anului si sunt la indemana oricui. Descopera mai multe lucruri despre aceasta leguma.

1. Cartofii neutralizeaza acidul gastric, motiv pentru care este romandat persoanelor care sufera de ulcer si gastrita.

2. Cartofii sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Un cartof mediu, mancat cu tot cu coaja, contine 27mg de vitamina C (45% din doza zilnica recomandata), 620 mg de potasiu (18% din dzr), o,2 mg vitamina B5 (10% din dzr), plus tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fier si zinc.

3. Cartofii consumati cu iaurt sunt o combinatie excelenta pentru persoanele care tin dieta, dar si ca masca impotriva imbatranirii.

4. Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicatete, iar Regina Maria Antoinette obisnuia sa isi decoreze parul cu flori de cartofi.

5. Sunt aproape 4000 de specii diferite de cartofi. Acestea sunt grupate in functie de culoare - roscati, rosii, albi, galbeni si purpurii.

6. Exista si cartofi albastri, originari din America de Sud. Pielea este mov si devine albastra dupa gatit.

7. Cartofii sunt otravitori. Dincolo de proprietatile benefice ale cartofilor, acestia pot sa ne imbolnaveasca serios. Ei contin niste compusi toxici in tulpina si frunze, iar atunci cand se inverzesc, e din cauza acestora. Insa poti sta linistit, otravirea cu cartofi e foarte rara.

8. Cartofii poti fi folositi si pentru lustruirea incaltamintei. Taie un cartof crud in jumatate si freaca-l de pantofi. Acestia vor straluci.

9. Cartoful nu ingrasa. In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gatit are doar 26 de calorii.

10. Cartofii sunt hrana viitorului. 2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.

sursa: foodstory


Urmareste CULINAR.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri

Mica publicitate

Vezi toate anunturile | Adauga gratuit anuntul tau