• 24-10-2014 Curata rodia in doar 10 secunde! - VIDEO
• 24-10-2014 Cum se taie ananasul repede si usor - VIDEO
• 24-10-2014 Cum sa faci bomboane de ciocolata umplute cu bezea
• 24-10-2014 Gatit pe bloc de sare - metoda exotica de facut mancare
• 24-10-2014 Crocante, rumenite si gustoase - cele mai bune lipii naan
• 23-10-2014 Prajitura cu branza de vaci
• 23-10-2014 Cum se prepara dovleacul copt?
• 23-10-2014 De Halloween se bea cocktailul vrajitoarelor!
• 23-10-2014 Reteta de biscuiti cu crema caramel
• 23-10-2014 Cum sa gatesti ca sa NU te mai imbolnavesti
• 22-10-2014 Trufe de ciocolata cu castane
• 22-10-2014 Ce gust are Sarutul lui Dracula?
• 22-10-2014 Sfaturi pentru gatit cu mustar
• 22-10-2014 Deliciu de toamna: mere coapte cu afine si crema de vanilie
• 22-10-2014 Cocktail pentru petreceri: Halloween Grog
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Video Divertisment
Video Monden
Trailer Filme

10 curiozitati despre cartofi

 

Sunt extrem de versatili si se pot transforma cu usurinta intr-un fel delicios de mancare. Se gasesc tot timpul anului si sunt la indemana oricui. Descopera mai multe lucruri despre aceasta leguma.

1. Cartofii neutralizeaza acidul gastric, motiv pentru care este romandat persoanelor care sufera de ulcer si gastrita.

2. Cartofii sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Un cartof mediu, mancat cu tot cu coaja, contine 27mg de vitamina C (45% din doza zilnica recomandata), 620 mg de potasiu (18% din dzr), o,2 mg vitamina B5 (10% din dzr), plus tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fier si zinc.

3. Cartofii consumati cu iaurt sunt o combinatie excelenta pentru persoanele care tin dieta, dar si ca masca impotriva imbatranirii.

4. Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicatete, iar Regina Maria Antoinette obisnuia sa isi decoreze parul cu flori de cartofi.

5. Sunt aproape 4000 de specii diferite de cartofi. Acestea sunt grupate in functie de culoare - roscati, rosii, albi, galbeni si purpurii.

6. Exista si cartofi albastri, originari din America de Sud. Pielea este mov si devine albastra dupa gatit.

7. Cartofii sunt otravitori. Dincolo de proprietatile benefice ale cartofilor, acestia pot sa ne imbolnaveasca serios. Ei contin niste compusi toxici in tulpina si frunze, iar atunci cand se inverzesc, e din cauza acestora. Insa poti sta linistit, otravirea cu cartofi e foarte rara.

8. Cartofii poti fi folositi si pentru lustruirea incaltamintei. Taie un cartof crud in jumatate si freaca-l de pantofi. Acestia vor straluci.

9. Cartoful nu ingrasa. In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gatit are doar 26 de calorii.

10. Cartofii sunt hrana viitorului. 2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.

sursa: foodstory

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri